Bibliobox i v Moravské zemské knihovně v Brně / 5.2.2010

Moravská zemská knihovna v Brně pořídila pro své čtenáře bibliobox – schránku na knihy. Jde o další z kroků, kterým se knihovna otevírá svým čtenářům a usnadňuje jim využívání svých služeb.

Bibliobox je samoobslužný a je umístěn před hlavním vchodem do Moravské zemské knihovny. Čtenáři díky němu mohou vracet knihy 24 hodin denně 7 dní v týdnu jednoduše vhozením do schránky.

„Vycházíme touto cestou vstříc našim čtenářům, šetříme jim čas a zároveň předcházíme pozdnímu vraceni vypůjčených knih. Doufáme, že tato služba naše čtenáře osloví a bude využívána.“ vysvětluje náměstkyně ředitele MZK Irena Prázová.

Zaměstnanci knihovny vždy v ranních hodinách knihy vyzvedávají. V případě, že bude kniha vrácena po uplynutí její výpůjční doby, bude čtenář i nadále povinen při nejbližší návštěvě knihovny uhradit zpozdné.

Bibliobox je odolný proti vlhkosti a vhozené dokumenty jsou dobře chráněné před poškozením. Nosnost sběrného vozíku je 150 kg, což odpovídá stovkám knih.

Stejný bibliobox využívá v České republice již 10 dalších knihoven.  

 

Moravská zemská knihovna v Brně je se čtyřmi miliony dokumentů druhou největší knihovnou v České republice. Od roku 2001 působí v nové budově, která byla oceněna titulem „Stavba roku 2001“. Knihovna se podílí na řadě evropských projektů, především z oblasti digitalizace a ochrany fondů. Pořádá také pravidelně výstavy, přednášky a další kulturní akce.

Kontakty pro další informace: Michala Sošková, telefon: 541 616 160, soskova@mzk.cz, Moravská zemská knihovna, Kounicova 65a, 601 87 Brno.

 

Poslední aktualizace: 09.01.2023, 13:22