Závěr

Vzhledem k tomu, že v období let 1948-1989 došlo k všeobecné a celkové devastaci ve všech odvětvích společenského a duchovního života, byla výstavba knihoven zcela opomíjena a stagnovala. Neúnosnost současného stavu si uvědomuje zejména vysokoškolská veřejnost, a to nejenom vědečtí pracovníci, ale zvláště studenti. Stávající knihovny neumožňují pro své nedostatečné prostorové kapacity samostatné formy studia, k nimž se na vysokých školách přechází.

Město Brno je v situaci mimořádné, vezmeme-li v úvahu, že na jeho vysokých školách je v současné době na 30 tisíc studentů a prognózy vývoje s těmito vysokými počty nadále počítají. Počet míst ve studovnách knihoven v Brně nedosahuje 2% počtu studentů a zkvalitnění studia na vysokých školách je nemyslitelné bez umožnění rozvoje vysokoškolských knihoven a propojení funkcí Moravské zemské knihovny do procesu vysokoškolské výuky.

Výstavbu účelové budovy všeobecné univerzitní knihovny pro město Brno je třeba pokládat za neodkladnou a prioritní akci a soustředit pracovní úsilí a finanční prostředky takovým způsobem, aby bylo tohoto účelu co nejdříve dosaženo. Primátor města Brna a rektoři brněnských vysokých škol pokládají tuto aktivitu za nejvýraznější společné úsilí k připravovanému 70. výročí "Výstavy soudobé kultury", která připadá na rok 1998, kdy by bylo reálné tohoto cíle dosáhnout.

Zpět na obsah

Poslední aktualizace: 19.04.2012, 13:54