Týden vědy a techniky 2017

Týden vědy a techniky 2017

PŘEDNÁŠKA | ŠKOLENÍ | VÝSTAVY | EXKURZE

V druhém týdnu listopadu se již tradičně Moravská zemská knihovna zapojuje do Týdne vědy a techniky. Přehled všech našich akcí najdete níže. Moravská zemská knihovna své akce pořádá zdarma, u některých z nich počítejte s nutností registrace předem. Programovou brožuru celého festivalu si můžete stáhnout ve formátu PDF.

PŘEDNÁŠKA

Středa 8. listopadu 2017 / 19.00 / Konferenční sál / přízemí
Ing. Tomáš Přibyl (publicista): Na počátku byla Lajka aneb kosmonauti s čenichem, krunýřem, ocasem, křídly, osmi nohama…

Zvířata, která se od počátku kosmické éry lidstva vydala do vesmíru, by dokázala vytvořit solidní Noemovu archu. Některá se stala všeobecně známými, jiná v tichosti položila svůj život na oltář vědy. Letos 3. listopadu slavíme 60. výročí letu prvního živého tvora - psa Lajky - do vesmíru v družici Sputnik 2. Při této příležitosti si připomeneme pestrou historii kosmických letů „němých tváří“.

Přednášku zajišťuje: kontakt: Irena Vykoupilová, mobil: 737 436 050, irena@mzk.cz
______________

Ing. Tomáš Přibyl

Ing. Tomáš Přibyl je publicista a konzultant v oblasti kosmonautiky a informační bezpečnosti. Od roku 2004 působí na volné noze. Vystudoval podnikatelskou fakultu VUT v Brně. Autor řady publikací o kosmonautice. K jeho dalším zálibám patří cestování a sbírání podpisů kosmonautů.  Navštívil přes tři desítky zemí čtyř kontinentů.  Osobně navštívil všechna střediska NASA, setkal se s více než dvěma sty kosmonauty, viděl startovat všechny americké raketoplány.

ŠKOLENÍ

čtvrtek 7. listopadu 2017 / 9.30–14.30 / Počítačová učebna MZK / 6. patro
Volně přístupné databáze z oblasti šedé literatury
Druh akce: školení
Lektor: PhDr. Martina Machátová, Moravská zemská knihovna v Brně
Na školení získáte pomocí jednoduchých praktických ukázek přehled o volně přístupných databázích a portálech, v nichž lze hledat bibliografické záznamy a někdy i plné texty dokumentů, které nejsou běžně dostupné prostřednictvím tradičních distribučních kanálů, např. disertací. Šedá literatura obsahuje často cenné informace pro vědu, výzkum a vzdělávání. Vstup volný po registraci na www.mzk.cz.
Kontakt: Martina Machátová, tel. 541 646 170, e-mail machat@mzk.cz

čtvrtek 7. listopadu 2017 / 17.30–18.30 / Počítačová učebna MZK / 6. patro
Online dokumenty na portále Knihovny.cz
Druh akce: školení / workshop
Lektor: PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna v Brně
Portál Knihovny.cz je určený široké veřejnosti a nabízí přístup k milionům záznamů českých i zahraničních dokumentů. Desetitisíce z nich jsou dostupných online, aniž by bylo potřeba se kamkoliv registrovat nebo za jejich stažení platit. V rámci praktického workshopu vám ukážeme, jak vyhledat dokument, který vás zajímá, jednoduše se k němu dostat nebo alespoň získat informaci o nejkratší cestě k jeho získání.
Kontakt:  PhDr. Iva Zadražilová, Iva.Zadrazilova@mzk.cz, 541 646 239

středa 8. listopadu 2017 / 17.00–18.00 / Počítačová učebna MZK / 6. patro
Jak pracovat s Digitální knihovnou MZK
druh akce: školení/workshop
Lektor: Mgr. Lenka Damborská, Moravská zemská knihovna v Brně
Cílem workshopu je seznámit účastníky s Digitální knihovnou MZK, která je dostupná na adrese digitalniknihovna.cz/mzk, a dále předvést praktické ukázky vyhledávání a možnosti práce s digitálními dokumenty. Během workshopu bude prostor pro dotazy a praktickou pomoc. Také bude možné si vyzkoušet digitální knihovnu v mobilních aplikacích pro operační systémy Android a iOS.
Kontakt: lenka.damborska@mzk.cz

čtvrtek 9. listopadu 2017 / 10.00–14.30 / Počítačová učebna MZK / 6. patro
Bezplatné informační zdroje z oblasti průmyslového vlastnictví
Druh akce: školení
Lektor: pracovníci Úřadu průmyslového vlastnictví v Praze
Na školení si projdete weby významných organizací a užitečné portály z oblasti průmyslového vlastnictví. Vstup volný po registraci na www.mzk.cz.
Kontakt: Martina Machátová, tel. 541 646 170, e-mail machat@mzk.cz

VÝSTAVY

Vynálezce a průmyslník František Křižík
Místo: Studovna přírodních a technických věd / 7. patro
Termín: 1. 11. 2017 – 27. 1. 2018
V r. 2017 si připomínáme 170. výročí narození Františka Křižíka, českého technika, podnikatele a vynálezce světového významu. F. Křižík zkonstruoval blokové signalizační zařízení a obloukovou lampu. Získal zakázky na pouliční osvětlení a vybavení asi 130 českých elektráren. Zajistil osvětlení Jubilejní výstavy v r. 1891 a vytvořil světelnou fontánu v areálu pražského výstaviště, zprovoznil také některé tramvajové tratě v Praze. Výstavka přibližuje život a dílo tohoto významného českého elektrotechnika.
Kontakt: PhDr. Martina Machátová, e-mail machat@mzk.cz, tel. 541 646 170.

Dušan Jurkovič. Básník dřevěné architektury
Místo: Foyer MZK / přízemí
Termín: 1.–30. listopadu 2017
Dušan Samo Jurkovič (1868–1947), výrazná postava secesní architektury, bude listopadovou osobností pravidelného cyklu Oči Brna. Multimediální, interaktivní výstavu s názvem Dušan Jurkovič. Básník dřevěné architektury, která potrvá ve foyer Moravské zemské knihovny ve dnech 1.–30. 11. 2017, jako vždy doplní bohatý doprovodný program v podobě odborných přednášek a dalších akcí. Více sledujte na: www.mzk.cz/oci-brna.

Místa paměti
Místo: Foyer MZK / přízemí
Termín: 6.–11. listopadu 2017
Výstava vznikla jako výstup semestrálního projektu studentek a studentů historie a etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity pod vedením doktorky Jany Noskové (Etnologický ústav AV ČR) a doktorky Sandry Kreisslové (Česká zemědělská univerzita v Praze). Místa paměti reflektují soužití a následné konflikty českého, německého a židovského obyvatelstva Brna 20. století. Některá místa sdíleli obyvatelé Brna bez ohledu na svůj původ (Zelný trh, Masarykův okruh, kina či poutní místa), jiná se stala symbolem jejich nesouladu a rozchodu (kavárna Esplanade, památník obětem holocaustu na náměstí 28. října, káznice Cejl či Kounicovy koleje).
Text na panelech je v češtině i němčině.

EXKURZE

Stejně jako loni v rámci TVT nabízíme různé druhy exkurzí:

Exkurze v MZK
pondělí 6. listopadu 2017 / 17.00 / Foyer MZK / přízemí
Prohlídka druhé největší knihovny s více jak dvousetletou historií, tzv. bývalé Univerzitky, spojená s výkladem k její historii, současnosti i budoucnosti. Součástí exkurze bude návštěva běžně nepřístupných prostor a seznámení s méně známými aktivitami knihovny a její publikační činností. Na exkurzi je nutné se předem přihlásit prostřednictvím registračního formuláře ve spodní části pozvánky nebo e-mailu exkurze@mzk.cz.

Exkurze do digitalizační dílny gramodesek
čtvrtek 9. listopadu 2017 / 18.00 / Foyer MZK / přízemí
V oddělení digitalizace zvukových dokumentů budete mít možnost nahlédnout pod pokličku práce s gramofonovou deskou od A až do Z. Ukážeme vám zajímavosti tohoto černého kotouče, představíme první československou firmu ESTA a poslechneme si staré nahrávky. I když jsme malé pracoviště, dějí se tu velké věci. Do jedné skupiny se z prostorových důvodů vejde maximálně 5 návštěvníků, proto si exkurzi rezervujte předem na mzk.cz.

Exkurze do restaurátorské dílny
čtvrtek 9. listopadu 2017 / 14.00, 15.00, 16.00 / Foyer / Přízemí
Chcete vidět, jak se šije knižní blok a vsazuje do desek? Jak se staráme o staré tisky a historické knižní vazby? Přijďte nahlédnout do restaurátorské dílny Moravské zemské knihovny v Brně. Na exkurzi je nutné se předem telefonicky přihlásit: Mgr. Svatopluk Ryška, tel. 778 709 815 (volat v pracovní dny od 8.00 do 16.00).

Exkurze do digitalizačního centra
čtvrtek 9. listopadu 2017 / 9.00, 17.00 / Foyer / Přízemí
Přijďte se podívat, jak vypadá digitalizace v praxi. Dozvíte se, proč jsou knihy digitalizovány, jakou rychlostí probíhá skenování stránek či jak budou zdigitalizované tisky zpřístupněny veřejnosti.
Přihlášky: Na exkurzi je nutné se předem přihlásit prostřednictvím registračního formuláře, který najdete ve spodní části stránky s akcíV přihlašovacím formuláři prosím uveďte za jméno hodinu, kterou jste si vybral/a (9 nebo 17 hod.)

Poslední aktualizace: 12.09.2018, 12:16