Vítězná soutěžní studie zpracovaná ateliérem

ONEX, s.r.o.

Novostavba knihovny je umístěna v těsném sousedství několika univerzit, magistrátu a rozlehlého administrativního centra. Okolní zástavba má větší měřítko, které graduje výškovými budovami náměstí J. Curie. Tomu se soutěžící snažili přizpůsobit hmoty i výraz navrhovaného objektu. Respektují uliční čáry dané budovou magistrátního úřadu a právnickou fakultou. Tvarováním zasadili objekt na nároží jako prostorovou dominantu. Okolí objektu navrhují upravit jako park s trasami pro pěší a cyklisty, vodní plochu (severovýchodní pata traktu studoven) pro zlepšení městského klimatu.

Objekt je rozdělen do čtyř celků - sklady knižního fondu, trakt kanceláří trakt studoven a prostor pro veřejnost. Ve styčných bodech se části mimo skladů prolínají. Vstup pro veřejnost je situován z ulice Kounicovy a je promítnut jako zvýraznění i do ploch pěších komunikací. Zásobování a vstup pro zaměstnance jsou situovány z ulice Hrnčířské jižně. Pro zásobovací rampu byly zvoleny suterénní prostory, neboť okolí objektu je chápáno více jako součást městského parteru, a k zásobování vhodná západní strana byla využita pro zřízení parku jako spojovací trasy ulice Hrnčířské a areálu J. Curie.

Sklady jsou tvořeny dvěma věžemi propojenými proskleným krčkem který vytváří spojitý prostor. Jedná se o samostatnou konstrukci, která má dvě podzemní podlaží a jedenáct podlaží nadzemních s konstrukční výškou 3,0 m, což umožňuje případný bezbariérový přístup veřejnosti i do jednotlivých podlaží.

Administrativní část je tvořena dvěma travé s vnitřní chodbou, kancelářemi a sklady při jižní, resp. jižní a severní straně. Severní strana je kombinována s prostory pro veřejnost. Trakt studoven je tvořen skeletovou konstrukcí s rozpony 5, 3 a 9 m, která umožňuje variabilní rozdělení takto vymezeného prostoru na různě velké studovny, doplněné případným vestavěným mezipatrem.

Vzhledem k umístění objektu ke světovým stranám se nabízí využití jižního průčelí k energetickým účelům (pasivním využitím solární energie), a je tudíž prosklené. Stejně tak je prosklena i vstupní hala, aby působila jako transparentní konstrukce, obepínající komunikační prostory. Severní fasády jsou vzhledem k nutnosti zajištění dostatečného přirozeného osvětlení osazeny rozměrnými okny. Východní průčelí na plné stěně, uzavírající trakt studoven, umožňuje použití kamenného obkladu, kterému by bylo možno vtisknout reliéfem kresbu připomínající první pokusy lidstva o zachování myšlenky záznamem na hliněnou destičku.

Zásobování objektu je směrováno z Hrnčířské ulice, kde je umístěn vjezd k expediční rampě a do podzemního parkoviště. Parkování pro invalidy je umístěno při křížení ulic Kounicovy a Hrnčířské tak, aby bylo možno mírnou rampou překonat výškový rozdíl mezi ulicí a vstupem do objektu.

Zastavěná plocha ........... 3 076 m2
Obestavěný prostor ........ 86 998 m3

Zpět na obsah

Poslední aktualizace: 19.04.2012, 13:56