Možnosti čtenáře nové knihovny

Je až neuvěřitelné, jakým tempem se mění svět informací díky výpočetní technice a možnostmi získávání potřebných dat prostřednictvím Internetu. Stejně tak je obdivuhodné množství publikací, ať již knih nebo časopisů, které každým dnem, týdnem či měsícem vychází péčí českých nakladatelů. Moravská zemská knihovna je univerzální veřejnou vědeckou knihovnou, která podle zákonů o neperiodických a periodických publikacích usiluje o doplňování domácí tištěné produkce v úplném rozsahu a zajišťuje její využívání i trvalé uchovávání. Podle svých možností a v koordinaci s jinými odbornými knihovnami doplňuje nákupem další výtisky domácí literatury a ve výběru i publikace ze zahraničí.

Přáním každého čtenáře knihovny je dostat ke studiu potřebnou literaturu již při první návštěvě. Tomuto přání vychází vstříc moderní knihovna dodržováním zásady prezenčního studia. Stejně tak je tomu v Moravské zemské knihovně, ve které jeden výtisk (povinný exemplář získaný ze zákona) knihy nebo časopisu se nepůjčuje mimo knihovnu a je vždy k dispozici ke studiu nebo pořízení kopie. Z tohoto výchozího principu jsou určena pro čtenáře jednotlivá pracoviště knihovny.

Půjčovna

  • je nejnavštěvovanějším pracovištěm, neboť je přáním většiny čtenářů si svou knihu odnést ke studiu do vlastního prostředí. Centrální informační služba v půjčovně informuje čtenáře o možnostech využívání knihovny a usnadňuje přístup k fondům knihovny (pomoc při práci s katalogy, telefonické objednávky). Čtenář si potřebné údaje pro objednání literatury vyhledává v elektronických nebo klasických katalozích a požadovanou literaturu najde připravenou v úseku výdeje knih.

Meziknihovní výpůjční služba

  • zprostředkovává zapůjčení knih nebo článků z časopisů, které Moravská zemská knihovna nemá a nejsou ani v jiných brněnských knihovnách. Tyto služby výpůjček z domácích nebo i zahraničních knihoven jsou prováděny za částečnou úhradu poštovních nákladů.

Všeobecné studovny

  • členěné ve třech patrech v pravém křídle nad půjčovnou na společenské vědy, biologické vědy a technické vědy, umožňují skladbou příručních knihoven a informačního aparátu optimální studium. Příruční knihovny obsahují základní encyklopedickou, slovníkovou a nejčastěji používanou literaturu podle profilu studovny. Literatura vyžádaná ze skladišť k prezenčnímu studiu je připravená podle jména čtenáře ve vyčleněné části studovny biologických věd; je možné ji přenášet do kterékoliv studovny a po prostudování kdekoliv odložit na vyhrazená místa při východech ze studovny.

Speciální studovny

  • starých tisků a vzácných sbírek
  • novin
  • firemních a obchodních informací
  • bází dat a multimediálních informací

jsou připravené vyhovět badatelským či studijním zájmům čtenářů podle svého zaměření a vybavenost těchto studoven přístroji či příručním aparátem napomáhá práci s těmito informačními zdroji.

Ve srovnání s nynějšími možnostmi knihovny je v nové knihovně daleko větší část knihovního fondu přímo přístupná veřejnosti, a to jednak ve studovnách, jednak i ve skladištích. Přesto většina fondů je k dispozici až po,vyhledání prostřednictvím katalogů. Nové prostory knihovny by teoreticky mohly pojmout celý stávající knihovní fond, jeho značná část však zůstává v depozitářích. Přemístění knihovních fondů ze staré do nové budovy knihovny bylo využito k tomu, aby méně využívané fondy byly dislokované do depozitářů a naopak, fondy frekventované byly staženy z depozitářů do nové budovy.

Zpět na obsah / Následující část

Poslední aktualizace: 19.04.2012, 10:53