Předmluva

Vážení přátelé,

společnost se nachází na přechodu od etapy průmyslové k etapě informační. K takovému novému postavení jsou knihovny přirozenými a nezbytnými centry informací pro výchovu, vzdělávání a rozvoj každého vědeckého oboru.

Moravská zemská knihovna je druhou největší knihovnou České republiky se svými téměř 4 mil. jednotek knihovního fondu, půl miliónem výpůjček ročně, s denní návštěvností pěti set osob a 180 zaměstnanci. Díky projektu CASLIN (Czech and Slovak Library Information Network) již třetím rokem zavádí automatizaci knihovnických procesů a prostřednictvím sítě INTERNET od roku 1995 využívá a zprostředkovává informace ze zahraničních bází dat.

V zpřístupňování informací je třeba spolupracovat a využívat zdrojů i možností také ve specializovaných odborných knihovnách, jak je představují v Brně zejména knihovny jednotlivých fakult Masarykovy univerzity, dalších vysokých škol a ústavů Akademie věd. Vzájemnou spoluprací, prohlubováním specializace ve tvorbě zdrojů a jejich využíváním může dojít teprve k naplnění systému, který ve svém celku může v potřebné miře uspokojovat požadavky studijní a odborné veřejnosti.

Výstavbou nové knihovny by se podařilo splatit městu Brnu dluh, který má od roku 1931, kdy architekt Bohuslav Fuchs předložil vítězný, ale nerealizovaný projekt novostavby Zemské a univerzitní knihovny. Moravská zemská knihovna společně s městem Brnem vyhlásila a v březnu 1995 vyhodnotila novou architektonicko-urbanistickou soutěž, s jejímž vítězným návrhem Vás v této publikaci seznamujeme.

I na Vašem přístupu záleží, aby se náš společný záměr výstavby vědecké knihovny pro město Brno podařilo naplnit.

Lastovecká, v.r.
JUDr. Dagmar Lastovecká primátorka města Brna

Kubíček, v.r.
PhDr. Jaromír Kubíček, CSc. ředitel Moravské zemské knihovny

Zpět na obsah / Následující část

Poslední aktualizace: 19.04.2012, 13:49