Prohlášení

Vzdělanost společnosti je základním předpokladem pro rozvoj českého státu. Historickým vývojem vznikla v České republice významná univerzitní a vysokoškolská centra, která plní tuto základní potřebu zdravého a perspektivního rozvoje státu.

Z tohoto hlediska je město Brno se svými šesti vysokými školami a desítkami středních škol jedním z nejvýznamnějších center vzdělávání v celém státě.

Skutečnost, že na brněnských vysokých školách studuje téměř 30 tisíc vysokoškolských studentů a pracuje téměř 6 tisíc vědeckých a pedagogických pracovníků, představuje nejvyšší koncentraci na obyvatele ve srovnání s jinými vysokoškolskými centry v ČR.

Současný vývoj vysokoškolského studia směřuje ve světě ke zvyšování samostudia, využívání rozsáhlých knihoven a informačních systémů. Brnu i jeho jednotlivým vysokým školám chybí k dosažení srovnatelnosti se světem to nejdůležitější, co pro svůj rozvoj potřebují, tj. moderní knihovna s dostatečným technickým vybavením a studijním zázemím.

Vědomi si této skutečnosti, ve snaze zkoordinovat společné úsilí, ve snaze zajistit co nejefektivnější realizaci tohoto náročného úkolu, předkládáme společně, tj.:

  • zástupci všech vysokých škol v Brně
  • představitelé Magistrátu města Brna
  • zástupci stávající Moravské zemské knihovny

tento projekt, tj. projekt výstavby nové univerzitní knihovny pro město Brno.

Prohlašujeme, že realizace tohoto projektu přinese prospěch nejenom městu Brnu a vysokým školám zde soustředěným, ale celé veřejnosti a ve svých důsledcích celé naší společnosti.

Prohlašujeme, že cíl, kterým je výstavba moderní knihovny s pr'opojením do celostátní i mezinárodní informační sítě, nabízející služby vysokoškolské, středoškolské i široké veřejnosti, povede ke zvýšení úrovně studia a ve svém důsledku ke zvýšení vzdělanosti současné i příštích generací.

Prohlašujeme, že tento dluh, který zatím nebyl splacen generacím studentů a obyvatel města, chápeme jako prioritní pro rozvoj vysokých škol města, který řeší současný neutěšený stav Moravské zemské knihovny. Tato knihovna se svým 3,5 milionovým fondem patří mezi největší knihovny v republice, a přesto se desítky let rozvíjí v nájmech. V roce 1998 uplyne 70 roků od celonárodní akce, kterou byla v Brně uspořádaná "Výstava soudobé kultury". Brno i celá kulturní veřejnost ČR si připomene význam a inspirativní vliv na další vývoj ve státě, který měla tato výstava v roce 1928. Považujeme v této souvislosti za reálné nasměrování prací k otevření moderního Knihovního centra v Brně do jubilejního roku 1998, což by příští generace jistě vnímaly jako srovnatelný kulturně-politický akt.

Obracíme se proto na představitele:

  • Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
  • Ministerstva kultury
  • Ministerstva hospodářství
  • Parlamentu České republiky

se žádostí o vytvoření podmínek pro realizaci uvedeného záměru.

V Brně, dne 1.července 1994

Rektoři VŠ v Brně:

Masarykova univerzita: Prof. RNDr. Eduard Schmidt, CSc.
Vysoké učení technické: Prof. Ing. Petr Vavřín, CSc.
Vysoká škola zemědělská: Prof. MVDr. Ing. Pavel Jelínek, DrSc.
Vysoká škola veterinární a farmaceutická: Prof. RNDr. Stanislav Zíma, DrSc.
Vojenská akademie: Pplk. Doc. Ing. Jiří Moc, CSc.
Janáčkova akademie múzických umění: Prof. Alena Štěpánková-Veselá

Představitelé města Brna:

Primátor města Brna: Ing. Jiří Horák

Moravská zemská knihovna:

Ředitel: PhDr. Jaromír Kubíček, CSc.

Zpět na obsah / Následující část  

Poslední aktualizace: 19.04.2012, 12:50